parallax background

Beste Boventallige,

Ervaring Ervaren
oktober 3, 2019
 

Ingeruild worden voor goedkope arbeidskrachten in vage landen.

Vervangen worden door machines en hightech apparatuur. Inkrimping door bezuiniging. Het kan iedereen overkomen. Je baan kwijtraken, betekent meer dan een streep door een naam op de loonlijst. Te horen krijgen dat er voor jou geen plek meer is in de organisatie, kan voelen als een groot onrecht. Logisch, als je bedenkt dat je al je zekerheden binnen een paar seconden in rook ziet opgaan.

Toch wil ik geen betoog houden over emoties. Als boventallige verwerk jij jouw probleem op jouw eigen manier. Wel hoop ik je daar een beetje bij te mogen helpen. Want geloof me, het gedonder begint pas echt op het moment dat de firma Onduidelijkheid en Onzekerheid zich meldt. Helaas laat O & O nooit lang op zich wachten; emoties gaan vaak sneller met je op de loop dan je denkt. Probeer maar eens redelijk te blijven als je overspoeld wordt met twijfel over jezelf, over je toekomst en over je financiële situatie. Tel daarbij nog alle vragen die je voor je werkgever hebt en de chaos is je hoofd is compleet. Herkenbaar? Wees gerust. Je bent nog niet rijp voor de psycholoog. Zodra de eerste storm luwt, zal je toch een eerste poging moeten wagen om met de situatie te dealen.

Hoofd erbij en een plan maken dus. Probeer de antwoorden op al jouw vragen te vinden bij een leidinggevende, Human Resources (vroeger noemden we dat gewoon Personeelszaken) of bij de Ondernemingsraad. Daarnaast is het zaak te bedenken wat jijzelf wilt. Wacht je de hele situatie af tot je wordt vrijgesteld van werk of sla jij direct aan het solliciteren? Neem je meteen al je vakantiedagen op? Zoek je juridisch advies? Misschien wil jij je liever oriënteren op een ander vakgebied. Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid gebruik te maken van een loopbaanadviesbureau. In een volgend blog meer daarover.

Wat je ook doet, probeer een beetje afstand te nemen van de situatie en volg je eigen pad. Bedenk daarbij dat jouw boventalligheid niet jouw schuld is. Het klinkt misschien gek, maar als je binnenkort de organisatie moet verlaten, probeer dan toch je werkzaamheden af te maken voordat je de deur achter je in het slot laat vallen. Dat zal niet makkelijk zijn, maar de gedachte dat jij er zelf alles aan hebt gedaan om deze situatie te voorkomen, kan je helpen beter met deze nare periode om te gaan. Jou valt niets te verwijten.

Natuurlijk denk jij nu: Laat die Woordentoko maar kletsen, mijn wereld is ingestort. En dat is ook zo.