parallax background

Creatieve routebeschrijving naar de Woordentoko in Ilpendam

Afscheid van Tukker
april 17, 2018
Van loonslaaf naar freelance SEO-tekstschrijver; kan dat?
mei 1, 2018
 
Wie vanaf Amsterdam de eerste afrit naar het dorp Ilpendam inslaat wordt verrast door het warme bladerdek van de bomen langs de hele straat. Het kleine industrieterrein met brandweer en wasstraat gaat u rustig voorbij het Oude Kanaal wacht geduldig kabbelend aan uw linkerzij.

De begraafplaats, de brug, de woonboot van Ransijn, dan een splitsing Dorpsstraat of Monnickendammerrijweg waar wilt u zijn? Niet in Overleek dus rechtuit de Dorpsstraat in dan maar. Let op tegenliggend verkeer: bij het passeren zwaait u vriendelijk naar elkaar.

U passeert de St. Sebastianuskerk en de gym van Anja aan uw linkerzij, aan uw rechterhand de kapper, Schellevis bekleding en de voormalige slagerij. U bereikt het vernieuwde Dorpsplein met die opvallende gekleurde paal, Oudheidkamer, stembureau, fysio, het Dorpshuis met oefenruimte en feestzaal.

Neem tijd voor een drankje of een hapje bij het Wapen van Ilpendam met terras, op de menukaart vindt u koffie met appeltaart en bier van de maand met tapas. Neem daarna een kijkje bij Anne & Co in de knusse Supermarché, laat u verleiden door worstjes, wijn, zeep en koek: Anne brengt Frankrijk voor u mee.

Op het plein, met soms een kar vol bloemen, vis of pizza, zet u uw reis weer voort via Kerkstraat naar de kerk, hobbyclub, huisarts, begraafplaats en het park aan De Noord. Vervolgens richting Molenpad, Hofbrug en de plek van voormalig Slot Ilpenstein, wandel een stukje langs de ring of sla de Westerweg op als u in het Purmerbos wilt zijn. Keer daarna terug naar De Noord en via het Dorpsplein volgt u de Dorpsstraat weer. Blijf vooral vriendelijk zwaaien naar tegemoetkomend verkeer.

Het gebouw De Zwaluw had een stalgedeelte voor de paarden en was dorpscafé. Op de splitsing houdt u links aan en volgt de weg met de bocht mee. Het water aan uw linkerhand is de Purmerringvaart. Een momentje bij het Rietveldhuis van Dr. Van den Doel is de moeite waard. 500 meter verderop vindt u de voormalige atelierwoning van Cor Dik aan uw rechterzij: U heeft uw bestemming bereikt! De Woordentoko is gevestigd achter de grote raampartij.

Kijkt u vanaf dit punt nog even naar het dorp en de weilanden en geniet van de rust, voordat u door het stadse contrast van Rembrandttoren en Hemweg weer wakker wordt gekust.